2008. december 31., szerda

Mi újság? - vol. 2.

Folytatva a novemberi ötletet, így december utolsó napján is szolgálok egy kis körképpel a...hát nem is tudom, talán tudományos-fotós-világjárós?...újságok területéről.

Van humorérzékük a National Geographic újságíróinak, legalábbis a karácsony környékén kiadott számban Heródesről írni, sőt, címlapra tenni valami ilyesmiről árulkodik. Nem mondom, a "Zsarnok vagy zseni?" cím már kevésbé ötletes, inkább alsókategóriás bulvármagazinba illő, de sebaj. Az egyébként érdekes cikkhez kelet-Földközi-tenger-térkép is jár, a másik oldalán Jeruzsálemmel. Akad még némi Wallace-féle evolúcióelmélet, magyar gyógynövények, megvédett/visszaszerzett afgán műkincsek, fotók a Marsról, na meg a szokásos reklámtenger.

A Földgömb a Bodrogközről, Kairóról és Dél-Celebeszről szóló cikkei érdekesek, a darfuri polgárháború már más téma, ilyen távolságból és ilyen környezetben gyakorlatilag felfoghatatlan...



Karácsony közeledtével a GEO vallásos témával erősít: a hit mozgatórugóit keresik a címlapsztoriban. Azért itt nem áll meg a dolog, rénszarvasok vonulása és videójátékok a következő témák, utána gyönyörű képek következnek csigákról és kagylókról. Az is kiderül, hogy az amerikaiak mégsem olyan felelőtlenek, mint a politikusaik, Kaliforniában egyre többen állnak át megújuló energiaforrások használatára, talán a többi államban is elterjed majd... Azért szükség van valami agymozgató témára is, ilyen célra elég jó a relativitáselméletes cikk, levezetésnek pedig egy kis kakaó, meg interjú Vitéz László bábmesterrel.

A decemberi címlapverseny győztese egyértelműen a The Explorer, de maga a cikk azért kevés egy ilyen borítóhoz. Egy kis téli Szentpétervár, óceánok és Greenpeace, rali Elbán a Nissan terepjárójának névadói, a Qashqai-ok (vajon kaptak bármit is azért, hogy a törzs nevét használja a gyár?), gömbsakk, Szegedi Tudományegyetem és somlói borok, na meg Margat várának feltárása.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése