2011. augusztus 13., szombat

Pierrot - Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje (könyv)

Évekkel ezelőtt, valamikor 2005 táján, rábukkantam a neten egy játékdemóra, ami a Jumurdzsák gyűrűje címet viselte. Valami nyomozgatós izé volt, talán még angolul is, különösebben nem kötött le. Később hallottam, hogy végül mászkálós játék helyett interaktív film lett, aztán tavaly a játék fogatókönyvírója, Pierrot és Szélesi Sándor (aki Anthony Sheenard néven ismert inkább a magyar sci-fi olvasók között) regényt is készítettek belőle. Ez utóbbit sikerült megnyernem az SFportal játékán tavasszal. 
Ifjúsági irodalom ugyan, de azért felnőtt olvasóknak is szórakoztató olvasmány. 


A szerzőkről: 
Pierrot civilben Marosi Z. Tamás névre hallgat és amellett, hogy játékfejlesztéssel foglalkozik, producer és zenél is (még nem hallottam) és szereti az ázsiai konyhát. Szélesi Sándorról pedig eleget írtam már, ez itt a blogja :) 

A történetről:
A játék Eger turisztikai népszerűsítésére készült (ennek ellenére a legtöbben szinte csak jókat írnak róla), ezt az örökséget a könyv sem tagadhatja le. Helyszínek, látványosságok, szállodák, éttermek, borospincék: hiába, sanyarú a regényhez anyagot gyűjtő íróember sorsa :) 

Az alapötlet szerint a minden magyar iskolába járt ember által ismert Egri csillagok c. klasszikus történelmi regényben (ami bár egyértelműen azért nyerte meg a Nagy Könyv szavazást, mert kötelező olvasmány és a sok tévéproli csak ennek emlékezett a címére, elég jó könyv mai szemmel is, én pl. még a kötelezőolvasmányságának eljövetele előtt többször elolvastam) meglehetős szerepet játszó félszemű török tulajdonképpen... de inkább nem lövök le poénokat, legyen elég annyi, hogy neki és az írónak, Gárdonyi Gézának is van némi köze egy örült tudóshoz, aki időutazással kísérletezett a 19-20. század fordulóján. De nem csak nekik, hanem a főszereplőnknek, Jonathan Huntnak is (pontosabban a nagyapjának, aki Pierrot két előző játékából lehet ismerős). 

Ahogy az egy ifjúsági kalandregényhez illik, semmi sincs túlbonyolítva, csak éppen annyira, hogy egy átlagos tizenéves által is követhető legyen. Emiatt viszont a szereplők sem igazán mélyek, a jellemek pedig általában eltúlzottak: az egész világban csalódott, enyhén őrült, ideges és bosszúszomjas tudós; az amerikai oknyomozó újságíró, aki persze magyar származású; a teljesen átlagos tourinformos lány; a mindig a megfelelő embereket ismerő és megfelelő helyen lévő segítők stb. A legszórakoztatóbb Gárdonyi karaktere, aki aktívan ír, anyagot gyűjt, éli a korabeli egri életet és a legjobban megírt személy az egész könyvben. 

A fenti összetevőkből áll össze a Jumurdzsák gyűrűjének kalandos, gördülékeny története, amelynek a szerzők reménye szerint ott lenne a helye mindenki polcán, közvetlenül az Egri csillagok mellett - ami ha talán túlzás is (pedig engem aztán nem lehet sznobizmussal vádolni :P), de az biztos, hogy amellett, hogy szórakoztat, kedvet csinál Gárdonyi regényének (újra)olvasásához is. Ez pedig így teljesen elég, a funkciójának megfelel. 

A kiadásról: 
Igényes: keményfedél + védőborító, menő "Jonathan Hunt" logó a hátulján (ami folytatásokat sugall, mint ahogy ez is), a fejezetkezdő képeket pedig nem csak előre, de az adott fejezet után is érdemes végigböngészni. 

Egyebek: 
Az interaktív film trailere

Kiadó: Alexandra 
Kiadási év: 2011
Eredeti cím: - 
Fordító: - 
Oldalszám: 400

3 megjegyzés:

  1. Első magam választotta olvasmányom volt az könyve volt az Egri csillagok - kedvet csináltál ehhez a könyvhöz:)

    Mennyire jön át Gárdonyi meglehetősen kérlelhetetlen, "párbajhős" természete?

    VálaszTörlés
  2. "az könyve" benne maradt:)bocsi...

    VálaszTörlés
  3. Olvasd el, remélem tetszeni fog :)
    Nem párbajhős, de elég határozott személyiség azért.

    VálaszTörlés