2015. szeptember 3., csütörtök

Röviden - Fantasy 2015


Az utóbbi időben kicsit eltávolodtam a blog kezdeti céljától. Eredetileg minden elolvasott könyvről írni szerettem volna, de már régóta csak a friss megjelenésekre jutott idő. Ezért kísérleti jelleggel, még az őszi könyvkiadási roham előtt, összeszedem azokat az idén olvasott könyveket, melyekről nem született blogbejegyzés, és tematikusan csoportosítva, röviden írok róluk néhány gondolatot. Ha a kísérlet sikeresnek bizonyul, számíthattok folytatásra is, elsőként pedig a méltatlanul alulreprezentált fantasykre kerül sor. 



Isaac Asimov: Azazel
Igen, az Alapítvány és a robottörvények megalkotója fantasyt is írt. A Szukits-féle Encyclopedia Galactica, avagy az "Asimov összes" oldalaira sajnos a könyvpiaci viharok miatt nem fért be (jelenleg is legalább két kiadónál vannak a szerző műveinek magyar jogai), de a Galaktika pótolta a fájó hiányt és tavaly kihozta az Azazelt, Asimov urban fantasy novelláskötetét. Az egyes novellák nagyjából ugyanarra a sémára épülnek: a szerző egyik (kitalált) barátja megidéz egy kétcentis, de annál erősebb démont az alvilágból, hogy teljesítse egy (többnyire alapvetően jó szándékú) kívánságát, de valami félresikerül (általában Azazel kissé máshogy értelmezi a kívánságot, mint George) és a korábbinál is nagyobb bonyodalom lesz az eredmény, a sztorit pedig egy ebédért cserébe elmeséli Asimovnak. Az ilyen típusú humornak még mindig Wodehouse a legnagyobb alakja, de Asimov is elég jó, szépen beosztva pedig még az ismétlődő szerkezet sem válik unalmassá. 
––
(Bónusz: ha rákeresel a "devil smiley" kifejezésre, a Google rögtön a harmadik helyen hozza a borítón vigyorgó emotikont.) 

Kiadó: Galaktika (Metropolis Media)
Kiadási év: 2014
Eredeti megjelenés: 1988
Eredeti cím: Azazel
Fordító: Bagi Gábor, Damokos Katalin, Füssi-Nagy Géza, Joó Attila, Mohácsi Enikő, Németh Attila, Sarkadi Zsuzsanna, Sohár Anikó, Szente Mihály, Tamás Dénes
Borító: Burger István
ISBN: 978 615 5158 96 4
Oldalszám: 244
Ár: 2990,- 


David Gemmell: Árnyak hőse
Évekkel ezelőtt már olvastam Gemmell Árnyjáró-trilógiáját, de időnként kell egy kis ismétlés. Nem akarok lelőni semmi poént, legyen elég annyi, hogy a ez rész kicsit más irányból közelít, mint a korábbiak, Gemmell pedig elég jól hozza a tőle megszokott, komor és (anti-) hősi hangulatot a számszeríjas ex-orgyilkos kalandjainak harmadik kötetében. 

Kiadó: Delta Vision
Kiadási év: 2003
Eredeti megjelenés: 2000
Eredeti cím: Hero in the Shadows
Fordító: Sziklai István
Borító: Brom
ISBN: 963 9474 57 6
Oldalszám: 362
Ár: 2490,- 


Szergej Lukjanyenko - Vitalij Kaplan: Más őrség
Értem én, hogy a pénz fontos, de erre akkor sincs mentség, tipikusan az a könyv, amit nem lett volna szabad kiadni. A három történet nagyjából középiskolai fogalmazványok szintjén mozog történet, világ- és karakterépítés*, valamint nyelvi igénytelenség szempontjából, ha a kilencvenes évek elején jelenik meg, simán elhiszem, hogy ez is valami hazai gyártású hamisítvány, mint mondjuk A jedi hatalma. Értelme egyik novellának/kisregénynek sincs, idegesítően közhelyesek és egy pillanatra sem tudtak lekötni, pedig a sorozat amúgy a kedvenceim közé tartozik. Kaplant nem lett volna szabad az Őrség-univerzum közelébe engedni, de Lukjanyenko kötetindító pár oldala is legfeljebb csak arra jó, hogy megmutassa, milyen rossz is a maradék két sztori valójában.
––
*ráadásul a világ és a karakterek egy része már készen volt, csak értelmesen kellett volna használni

Kiadó: Galaktika (Metropolis Media)
Kiadási év: 2014
Eredeti megjelenés: 2004 / 2007
Eredeti cím: Melkij dozor /Inoj szregyi Inüh / Korona
Fordító: Weisz Györgyi
Borító: Burger István
ISBN: 978 615 5508 00 4
Oldalszám: 199
Ár: 2990,- 


Terry Pratchett: Éjjeli őrjárat
Pratchett azon kevés emberek egyike volt, akikre valóban felnézek, íróként pedig nem tud csalódást okozni. Az Éjjeli őrjárat az Őrség-alsorozat hatodik része, időutazással megcsavart fantasy-krimi, tele jó karakterekkel, pratchetti humorral és humanizmussal, ennél többet nem kell mondani róla. Azért pedig külön köszönet a Deltának, hogy a régi borítódizájnnal is kihozzák (limitált példányszámban) az új Korongvilág-regényeket, így mégiscsak jobban néz ki a gyűjtemény :) 

Kiadó: Delta Vision
Kiadási év: 2015
Eredeti megjelenés: 2002
Eredeti cím: Night Watch
Fordító: Járdán Csaba
Borító: Paul Kidby
ISBN: 978 963 395 068 5
Oldalszám: 506
Ár: 3490,- 


Steve Jackson: Kharé – Cityport of traps / The Seven Serpents
Kicsit csalok, mert valójában ezekbe csak belenéztem, aztán a részben átdolgozott és alaposan kibővített mobiljáték-verziókat toltam végig (a Shamutanti Hills már tavaly megvolt). Ifjúkorom meghatározó lapozgatós könyvei voltak, amikor elkezdtem komolyabban vásárolni a könyveket, az elsők között gyűjtöttem be őket (annak idején csak valamelyik osztálytárstól voltak nálam kölcsönben), de a nosztalgiafaktoron túl is szórakoztatónak bizonyultak. Az érintőképernyőre adaptálás váratlanul jól sikerült, szinte jobban tetszett, mint a papíralapú változat. Azért arra kíváncsi vagyok, hogy a monstre, 800 (!) fejezetes negyedik rész mikor jön ki, eredeti nyelven és kicsit feljavítva valószínűleg jobban fog működni, mint a méltán szidott magyar kiadás. 



Legközelebb a sci-fikkel folytatjuk. 

--
Szeretnéd azonnal olvasni a legújabb bejegyzéseket? Iratkozz fel a blog feedjére, lájkold az oldalt a Facebookonkövess a Twitteren vagy a Google+-on, és ha kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, a Molyon is figyelhetsz! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is! :) 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése