2012. április 10., kedd

Sci-fi és fantasy a könyvfesztiválon 2012/1 - Ad Astra

Új sci-fi és fantasy kiadó a láthatáron célegyenesben: az április 19-22. között megrendezésre kerülő 19. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra négy kötettel készül az Ad Astra, melyek közül kettő minden ízében sci-fi, egy urban fantasy és egy orosz mitológiára épülő, szintén fantasyszerű regény. A könyvfesztiválon az F5-ös standon keressétek őket (Millenáris Fogadó), a folytatásban pedig egy kicsit magukról a könyvekről...



--
Paolo Bacigalupi: A felhúzhatós lány

Ezt a kötetet várják talán legjobban az ország sci-fi fogyasztói, nem véletlenül. A leírás alapján hangulatos és jól összerakott jövőkép várható kiváló ötletekkel, amit a (tükrözött) borító is megerősít. 

Fülszöveg: 

Az olajválság utáni jövőben a városokat a globális felmelegedés miatt megemelkedett tengerszinttől gátrendszerekkel védik, pusztító genetikai járványoktól retteg mindenki, és óriás lendrugókban tárolják az energiát, amelyeket tíztonnás óriáselefántok, megodontok erejével húznak fel…
Anderson Lake az ArgiGen kalóriatársaság Bangkokba küldött ügynöke álcája szerint egy lendrugókat gyártó cég menedzsere, valójában azonban a független Thaiföld felbecsülhetetlen értékű, rejtett magbankját keresi. 
Emikó genetikai tervezéssel létrehozott különleges teremtmény, „új ember”. Bőre sima, mint a porcelán, mozgása a genetikusok jóvoltából darabos, akár egy felhúzhatós játéké. Egyszerre kutyaszerű engedelmességre kódolt szolga és szexjáték, aki azonban ki akar törni kiszolgáltatottságából. 
Kettejük találkozása hamarosan egész Thaiföldet megrengeti. 
„Hihetetlen, mennyire jó ez a könyv… Bacigalupi látomása majdnem olyan gazdag és megdöbbentő, mint William Gibsoné volt 1984-ben.”

Lev Grossman
Frissítés (május 6.): Itt írtam a könyvről (spoilereket kerülve)

--
Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan

A szláv mitológia érdekes terep, a tavaly végre magyarul is megjelent lengyel Vaják (The Witcher néven talán ismerősebb a játék miatt) után most egy orosz hátterű fantasy jön (illetve a szerző szerint "mythpunk"). Igaz, nem orosz, hanem amerikai szerzőtől. A borító közel sem olyan akciódús, mint a többinél, de ez még előnyére is válhat, illetve az első fejezet alapján a négyből ez az egyetlen, ami nem jelenidőben íródott. 

Fülszöveg: 

Marija Morevna gyerekkorában tanúja lesz annak, ahogy madárból emberré változott jóképű fiatalemberek feleségül veszik a nővéreit. Amikor pedig lassan feltárul előtte az orosz mítoszok láthatatlan világa, érte is eljön Halhatatlan Koscsej – hogy nagy hatalmú mesebeli lények és törékeny emberek játszmájának, sodró lendületű történetének részese legyen.
„Romantikus, véres és tapinthatóan valóságos varázslat szövi át. A Marija Morevna és a Halhatatlan gyönyörű történet.”
Cory Doctorow

--
Lauren Beukes: Zoo City

Ez is elég érdekes urban fantasynak ígérkezik, kíváncsi vagyok, hogy milyen hit- és mesevilág adja a hátterét, mert abból azon kívül, hogy szokatlan ötletnek tűnik, nem derül ki semmi más. A borító nem rossz, az egzotikus szépségű lány nyakán a lajhárkarmok mondjuk nem tűnnek valami biztonságosnak, de ők biztos jobban tudják, hogy hogy kell egy efféle jószágot szállítani. 

Fülszöveg: 

Senki nem tudja pontosan, mikor kezdett a természetfeletti valósággá válni. Azokat a bűnösöket, akik valaki más haláláért felelősek, misztikus átok sújtja: állatok szegődnek melléjük élő lelkiismeretként és a társadalomból való kiközösítettség jelképeként. 
A menő újságíróból a társadalom peremére került és egy családi tragédia következtében elállatosodott Zinzi December Johannesburgban él egy lajhárral együtt, és különleges képessége segítségével eltűnt tárgyakat kutat fel. Amikor Zinzit a neves zenei producer, Odysseus Huron azzal bízza meg, hogy találja meg a lemezbemutató előtt álló popsztár ikerpár nemrég eltűnt lánytagját, Songwezát, olyan ügybe keveredik, ahol újságírói ösztöneire, régi és új barátokra, valamint misztikus képességére egyaránt szüksége lesz. Zoo City mélyén sötét titkok lapulnak.
„Lauren Beukes, nagyon, nagyon jó író… A Zoo City könnyed kézzel írt, tökéletesen kivitelezett regény.”
William Gibson

Frissítés (április 18.): Ez a könyv is kapható lesz elektronikus formában holnaptól, az induló weboldalon

--
Hannu Rajaniemi: Kvantumtolvaj

A finn szerző régi Galaktika/Kozomosz Fantasztikus Könyveket idéző borítójú regénye izgalmas történetnek tűnik, érdekes világgal és stílusos főszereplővel, A felhúzhatós lány után egészen biztosan ez lesz a következő, amit elolvasok ebből a négyesből.

Fülszöveg: 

Jean le Flambeur kifinomult úriember és fondorlatos mestertolvaj, aki gondolatokat, ékszereket és titkokat lovasít meg a jövőbeli Naprendszer egzotikusan különc társadalmaiban. Élő legenda, aki egyszer mégis rajtaveszt, és utána hosszú időn át egy virtuális börtönben kénytelen saját másolataival halálos párbajokat vívni. Egészen addig, amíg egy titokzatos lány és még rejtélyesebb megbízója ki nem szabadítja… azonban a jótettnek is ára van, és ezzel kezdetét veszi Jean le Flambeur eddig legnagyobbnak ígérkező kalandja. Irány a Mars, ahol egy vándorló városban egyszerre kell felkutatnia régi önmagát és kicseleznie egy zseniális, ifjú mesterdetektívet, a tét pedig sokkal nagyobb, mint elsőre azt bárki gondolná.
„Évek óta a legjobb debütáló SF regény.”

Charles Stross

--

Az összes könyv ára 2990 forint lesz, de ha kimész a Könyvfesztiválra és a helyszínen egy könyvet veszel, akkor csak 2500 forintot kell érte fizetned, ha kettőt, akkor 4500-at, és a harmadik könyvtől minden további kiadvány egységesen 2000 forintba kerül. Ez elég baráti dolog (és a stand előtt nézelődőkkel is alakíthattok ideiglenes vásárlóközösséget :P), mint ahogy az is, hogy A felhúzhatós lány és a Marija Morevna... a papírkiadással egy időben 1500 forintos ebookként is megjelenik. 

2 megjegyzés:

  1. Ma voltam kinn, de sehol az ég világon nem találtam ezt a kiadót. Pedig itt szerettem volna elkölteni a könyvekre szánt pénzem, így maradt a Könyvmolyképző.

    VálaszTörlés
  2. Sajnálom :/ Barátnőm szerzett nekem tegnap könyvjelzőket és azt mondta, hogy gyerekkönyvesek között voltak, gondolom ezért nem vetted észre őket.

    VálaszTörlés